Senaste inläggen

Av Glen Åkesson - 4 maj 2006 18:07

Sov inte så bra i natt kan jag meddela, man börjar ju trycka yngre medelåldern nu och det här med kaffe verkar man inte klara lika bra som under studentiden...Idag fortsätter mitt jagande efter en perfekt malning av mitt kaffe. Följande tre parametrar är viktiga vid framställning av espresso; kvarnen man mal sitt kaffe med, bönorna och deras rostning samt espressomaskinen. Läste idag under en paus på jobbet att espressomaskinen är det första folk tänker på när de vill kunna göra en god espresso. Men både bönorna och kvarnen är viktigare. Hur som helst. Det är lätt att bli millimeternoggrann när man håller på. För de som känner mig kanske det inte är så konstigt, men jag förstår om folk tycker jag är knasig. Efter jobbet gjorde jag 4 ristretto och 3 espresso, hällde ut allihop (utom den sista som ligger i magen) efter att ha konstaterat att tiden för framställningen var 25 sekunder för espresson och 35-40 sekunder för ristretton, samt att mängden kaffe var rätt för varje typ. Då detta var det bästa min kombination av bönor, kvarn och maskin klarade idag kan jag dra slutsatsen att jag skulle köpt en steglös kvarn istället. Så är det med det. Och som sagt, det är lätt att bli lite nördig. Gott blev det i alla fall och övning ger som sagt färdighet. Snart kommer tjejen hem. Det ska bli kul. Kanske hon vill ha en kopp kaffe?Ha d.Glen

Av Glen Åkesson - 3 maj 2006 21:54

Tusan, för mycket espresso idag. Det är ingen ide att fundera på att sova än. Tänkte på en sak i duschen. Alla resor jag gör (förutom de jag gjort i jobbet) går alltid till ställen vid havet. Jag har nog hittat något där som ger lugn och ro. Lite pretto kanske, men, men. En av de bättre resorna jag gjort var bilsemestern till Norge 2004. Jag och min sambo åkte till Norge för att se allt som är vackert där (åtminstone från Trondheim ner till Oslo). Inge fel på inlandet. Alls. Men det var något speciellt med havet tyckte jag. Alla räkor, fisken och den vackra och karga naturen. Inte blev det sämre av att vi hittade ett litet paradis norr om Bergen: Kalvåg. En liten fiskeby som förmodligen hade Norges bästa mat (inte för att det säger så mycket). Kommer aldrig att glömma breflabben de serverade efter fisketuren i regnet. Inte heller glömmer jag den 5 mm stora fästingen jag fick karva ut med min trubbiga fällkniv senare på kvällen. Den saten ville inte släppa så han fick smaka på kniven...Schyssta var de också därborta i Norge, jag och sambon fick tälta på restaurangägarens tomt. Det var där jag fick fästingen förresten. Så kan det gå.Ha d.Glen

Av Glen Åkesson - 3 maj 2006 21:06

Jag har sedan gammalt ett stort kaffeintresse och i dag fick jag hem min första kvarn för malning. Efter många om och men och en massa hjälp från Riktigtkaffe har jag äntligen fått ordning på tillförseln av koffein. Tack till alla schyssta baristas som kan mycket mer än jag och gärna delar med sig av sin kunskap.Jag återkommer nog med lite bilder på en välgjord espresso senare. Men det blev bra vill jag lova. Nu är jag en aning speedad på kaffe, men hoppas det lugnar ner sig lite om ett tag.Ha d.Glen

Av Glen Åkesson - 3 maj 2006 20:46

Kan ni tänka er en härlig suffle gjord på lime och till den en passionsfruktssabayon? Det börjar vattnas i munnen när jag tänker på det. Eller varför inte en chokladpannacotta med precis lagom mängd gelatin i och ovanpå den en karamell gjord på färska bär? I mitt och min sambos kök fungerar endast ugnen i spisen bra. Plattorna blir inte riktigt varma (nåt elfel tror jag), men ugnen håller en stabil temperatur och den är dragfri. Något som passar alldeles utmärkt till suffleer. Jag har hört att en del tycker att suffleer är svåra att lyckas med, men är ugnen stabil (inte drar och inte varierar i temperatur) borde man lyckas. Ett grundtips när man gör suffle är att smörja formarna, sockra dem och dra med tummen runt kanten så att det är så gott som fettfritt högst upp i formen, sen i med smeten och stryk jämt med en palett, kniv eller slickepott (fult ord). Ställ sen in formarna i frysen och sen in i ugnen 12-15 min och servera direkt.Kanongott. Är sufflen smaksatt med citrusfrukt är det speciellt gott med en espresso till tycker jag.Lycka till i efterrättsdjungeln.HälsningarGlen

Av Glen Åkesson - 3 maj 2006 18:32

Den här gången ska det handla om hur man tar tillvara på livets godsaker samt vilka företeelser i livet som jag har haft stor glädje av. Generellt handlar det om idrott, mat, resor och annat.Segling är ett helt nytt intresse för mig och min sambo. Tillsammans har vi en liten birdie 24 som vi seglar med i Stockholms skärgård. I mina ögon är vår Birdie en fantastisk skapelse; 24 fot lång, låg i ruffen, men rymmer ändå en toalett med tank, vattentank, och snart ska det nog bli landström på den tror jag. Men det får vi se. Förra året seglade vi ungefär 600 distans, ganska ansenlig sträcka faktiskt. Hetsig som jag är gillar jag nya ställen varje kväll... Som alltid när man arbetar mycket tycker man att man har för lite tid till sina favoritintressen, men det har ju löst sig med besked! Jag har blivit uppsagd. Jag tänkte bosätta mig i båten som ligger bara ett stenkast ifrån där vi bor i Uppsala. Förhoppningsvis finns det mycket fina chanser till segling under sommaren. Jobbsöket får jag ta hand om via laptop, mobil och min sambo.Ha det.Glen

Ovido - Quiz & Flashcards