Direktlänk till inlägg 4 maj 2006

Delikata saker - Espresso och Ristretto.

Av Glen Åkesson - 4 maj 2006 18:07

Sov inte så bra i natt kan jag meddela, man börjar ju trycka yngre medelåldern nu och det här med kaffe verkar man inte klara lika bra som under studentiden...Idag fortsätter mitt jagande efter en perfekt malning av mitt kaffe. Följande tre parametrar är viktiga vid framställning av espresso; kvarnen man mal sitt kaffe med, bönorna och deras rostning samt espressomaskinen. Läste idag under en paus på jobbet att espressomaskinen är det första folk tänker på när de vill kunna göra en god espresso. Men både bönorna och kvarnen är viktigare. Hur som helst. Det är lätt att bli millimeternoggrann när man håller på. För de som känner mig kanske det inte är så konstigt, men jag förstår om folk tycker jag är knasig. Efter jobbet gjorde jag 4 ristretto och 3 espresso, hällde ut allihop (utom den sista som ligger i magen) efter att ha konstaterat att tiden för framställningen var 25 sekunder för espresson och 35-40 sekunder för ristretton, samt att mängden kaffe var rätt för varje typ. Då detta var det bästa min kombination av bönor, kvarn och maskin klarade idag kan jag dra slutsatsen att jag skulle köpt en steglös kvarn istället. Så är det med det. Och som sagt, det är lätt att bli lite nördig. Gott blev det i alla fall och övning ger som sagt färdighet. Snart kommer tjejen hem. Det ska bli kul. Kanske hon vill ha en kopp kaffe?Ha d.Glen

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Glen Åkesson - 30 maj 2006 17:17

Bäste läsare... Igår gjorde jag av med en rasande mängd kaffe och mjölk. Jag skulle så gärna vilja få till det som killen i [url=http://brandautopsy.typepad.com/brandautopsy/2006/04/the_art_of_espr.html]filmen[/url]. Ha d Glen...

Av Glen Åkesson - 23 maj 2006 16:01

Tjenare. Vilken dag! Min kompis Johnny kom på besök och accepterade erbjudandet om en mocka (se nedan) och jag fick för första gången till lite "latteart" i min kopp. Jag är medveten om att den inte är världens snyggaste, men för första gången!!!...

Av Glen Åkesson - 22 maj 2006 10:08

Ett måste för alla livsnjutare, även om den handlar mest om kaffe! Kolla in Barista Dans blogg där han skriver om espresso, latteart och annat. [url=http://www.stenqvist.kreativiteket.se/blogg/]Läs mer här...[/url] Ha d. Glen ...

Av Glen Åkesson - 22 maj 2006 09:57

Tjenare alla glada. Satt och surfade på [url=http://www.riktigtkaffe.se]riktigtkaffe.se[/url] och såg att de ska anordna ett kaffeseminarium i Göteborg. Kul ide av Cheffalo tycker jag. Hoppas det går att fixa till i Stockholm också. Det är någ...

Av Glen Åkesson - 21 maj 2006 16:36

Det är så gott! Trodde aldrig att kaffe med choklad kunde bli så här gott, men med en schysst espresso som bas kan det uppenbarligen inte bli fel. 6 cl (65-70 grader) Drickchoklad - Lite starkare blandad enligt min smak, ej kokad... 6 cl espress...

Ovido - Quiz & Flashcards